Høreværn til festivaller og koncerter

Øreproppen til diskoteker og natklubber

Ved alle gennemsnitlige festivaller kan du risikere at få en permanent høreskade i løbet af bare 5 minutter. Har du nogensinde haft en summen eller en ringen i ørerne, efter du har været til en festival eller en koncert? Det er allerede en indikation på en høreskade.

Når først du registrerer, at du lider af en høreskade, så er det for sent. Skaden er uoprettelig. Så hvis du sætter pris på din hørelse og nyder at lytte til musik, så bør du bruge ørepropper. Alligevel gør de fleste mennesker det ikke.

Hvor risikabelt er det at lytte til høj musik? Og hvordan kan du undgå høreskader, når du tager på festival eller til koncert, uden at gå på kompromis med hele musikoplevelsen? Lad os starte med begyndelsen.

Hvordan opstår en høreskade?

I det indre øre findes ørets sneglegang. I sneglegangen er der nogle små nerveceller med tusindvis af bitte små fimrehår på. Efterhånden som vi bliver ældre, bliver disse fimrehår slidt op. Det er derfor, at mange ældre mennesker ikke hører så godt. Det kaldes et aldersrelateret høretab.

For høje lyde kan også forårsage skade på fimrehårene. Det kan ske øjeblikkeligt efter, du har hørt en ekstrem høj larm. Skaden kan også ske på grund af en overanstrengelse af dine ører, når du bliver udsat for støj over 80 decibel i for lang tid eller for tit.

Fimrehårene kan ikke selv helbrede sådan en skade, og indtil videre er der heller ikke noget lægemiddel, der kan helbrede ødelagte fimrehår.

Hvor høje er lydene ved en festival?

De høje lyde er for det meste på omkring 90 – 100 decibel ved udendørs scener. Inde i et festivaltelt eller i en koncertsal vil der være imellem 95 og 110 dB – eller mere.

Hvor skadeligt er det antal decibel? Du kan risikere at få en høreskade, hvis du opholder dig et sted i over 8 timer, hvor larmen er på 80 dB eller mere. For hver 3 dB mere halveres den tid, du kan tåle at opholde dig der. Det skyldes, at lyden bliver dobbelt så høj for hver 3 dB mere. Det betyder, at du kan opholde dig et sted med 83 dB i 4 timer uden at risikere at få høreskade. Ved 86 dB er det kun 2 timer og så videre.

I forhold til det gennemsnitlige støjniveau ved en festival så betyder der, at du risikerer høreskader i løbet af bare 5 minutter.

Hvad er konsekvenserne af en høreskade?

Når ødelagte fimrehår ikke længere kan sende signaler til hjernen, så forringes din hørelse. Der kan også ske det, at der sendes forkerte signaler, som en summen eller en ringen (tinnitus), du kan blive overfølsom over for visse lyde (hyperacusis), du kan høre lydene forvrænget (distortia) eller du kan høre forskellige på ørerne (diplacusis).

Får du en midlertidig summen eller ringen i ørerne efter en festival eller en koncert, så indikerer det allerede, at der kan være sket skade på fimrehårene. Risikoen for, at skaden kan blive permanent, stiger, hver gang du overanstrenger din hørelse igen.

Hvordan forebygger du høreskader?

Stå ikke for tæt på højttalerne. Støjen ved højttalerne kan godt være over 110 decibel, hvilket betyder, at du kan risikere en permanent høreskade i løbet af få sekunder. Sørg derfor altid for at have nogle kvalitets-ørepropper i.

Hvis du gerne vil kunne høre musikken og også kunne føre en samtale, så vælg nogle filter-ørepropper af en virkelig høj kvalitet. Sidst, men ikke mindst: husk at holde en hørepause indimellem. Ved at holde en pause giver du fimrehårene i ørets sneglegang noget tid til at komme sig oven på larmen.

Gør for eksempel det, at du tager en drink i baren uden for festivalteltet en gang i timen, gå en tur på toilettet eller gå rundt på festivalområdet i nogle områder, hvor musikken ikke er så høj.

Hvordan virker lyddæmpningen med ørepropper?

Ved en gennemsnitlig koncert eller festival er støjniveauet på omkring 100 decibel. Alpine PartyPlug ørepropper dæmper lyden med 19 dB, hvilket nedbringer lyden til et ufarligt niveau. Når du bruger ørepropper, kan du være på en gennemsnitlig festival eller til en koncert hele dagen (8 timer) uden problemer.

Kan du stadig nyde musikken, når du har ørepropper i?

Er det ikke lige meget med at have ørepropper i, når du skal ud? Ikke når du bruger Alpine PartyPlug. Takket være deres akustiske filtre nedbringes lydstyrken til et ufarligt niveau samtidig med, at musikoplevelsen bibeholdes. Du kan også stadigvæk høre almindelig tale.

Vil du gerne gå et skridt videre og have den fulde musikalske lydoplevelse? Så kan du vælge Alpine PartyPlug Pro Natural ørepropperne, som har lineære filtre. Disse filtre dæmper lyden med det samme antal decibel på alle lyd-frekvenser og giver dig derfor en ekstrem autentisk musikoplevelse.

Kan jeg bruge ørepropper i en længere periode?

Alpine ørepropper er lavet af et komfortabelt blødt termoplastisk materiale, som er silikonefrit og former sig efter dine ørekanaler ved hjælp af din kropsvarme. Du kan have ørepropperne i hele dagen eller natten uden nogen form for irritation i ørerne. De kan næsten ikke ses, og de holder i lang tid.

Behøver jeg ørepropper, hvis jeg kun går til festival en gang om året?

Ja, absolut! Du kan sagtens få permanente høreskader efter at have lyttet til høj musik en enkelt gang. Husk, at du kan risikere at få høreskade til enhver gennemsnitlig festival eller koncert efter blot 5 minutter.

Hvad med børn til en festival?

Babyers og småbørns ører er endnu mere sårbare end voksnes, og de udvikler sig stadig i løbet af de første par år. Tyske undersøgelser viser, at en ud af otte børn lider af permanent høreskade. ENT-specialister er også bekymrede over det stigende antal af meget små børn med høreskader.

Derfor er det meget vigtigt at bruge høreværn til børn. Deres ører skal jo gerne holde hele livet.

Hvad med børn til en festival?

Babyers og småbørns ører er endnu mere sårbare end voksnes, og de udvikler sig stadig i løbet af de første par år. Tyske undersøgelser viser, at en ud af otte børn lider af permanent høreskade. ENT-specialister er også bekymrede over det stigende antal af meget små børn med høreskader.

Derfor er det meget vigtigt at bruge høreværn til børn. Deres ører skal jo gerne holde hele livet.

Fakta

  • Høj musik ved en gennemsnitlig festival eller koncert kan skade din hørelse i løbet af blot 5 minutter
  • Når du opdager, at du har en høreskade, er det for sent. Høretab eller tinnitus er uopretteligt
  • I Vesteuropa og USA er et stærkt stigende antal på 13 millioner mennesker, der lider af tinnitus
  • Over 1,1 million unge mennesker på verdensplan risikerer at komme til at lide af høreskader
  • At tro, at ørepropper fjerner for meget af musikoplevelsen, hører fortiden til. I dag findes der genanvendelige filter-ørepropper af virkelig høj kvalitet, som både bevarer musikken og beskytter din hørelse

Du har kun et par ører

Desværre er det sådan, at du først opdager en høreskade, når det er for sent. Ved at bruge ørepropper så undgår du ikke kun høreskader, men du reducerer også risikoen for ørepine og ringen i ørerne, når du har været til en koncert eller på en festival.

Forsæt med at nyde musikken i mange år fremover, og brug ørepropper, når du tager til koncert eller på festival.

Ørepropper til festival

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *