Høreværn til FIA verdensmesterskabet i rally

Alle, der har været til WRC Rally, ved, at lyden er skøn, høj og unik. Hvis du elsker motorsport, så synes du nok, at det er en dejlig lyd. Men faktisk så kan lyden af disse hurtige rallybiler ødelægge din hørelse. Det er selvfølgelig ikke rart. Derfor bør du læse vores gode råd i forhold til verdensmesterskabet i rally.

Larmen fra WCR rallybiler

WCR-biler kan nemt nå op på 130 decibel, når de kører på banen. De kan også risikere at give dig en høreskade.

Det er sådan, at larm kan være skadelig fra 80 dB og opefter. Støjniveauet kan sammenlignes med den støj, der kommer fra en meget trafikeret vej. Når lyden er på 80 dB, så kan du trygt opholde dig i den i 8 timer uden at få en høreskade. Efter hver yderligere 3 dB over 80 halveres det tidsrum. Det er fordi, lyden fordobles for hver 3 dB mere. Du kan derfor opholde dig i 4 timer på et sted, hvor larmen er på 83 dB, uden at din hørelse tager skade.

Støj på over 110 dB er så høj, at du straks vil få en høreskade, hvis du opholder dig i nærheden af den. Du vil først opdage, at du har fået en høreskade, når det er for sent. Og så er det for sent at gøre noget ved det. Heldigvis er der flere nemme måder, hvorpå du alligevel kan nyde lydene fra et rally. Det kan du gøre ved at forebygge risikoen for en høreskade.

Tip 1: Hold en passende afstand til banen

Hvis du undgår at sidde eller stå lige ved siden af banen, så mindskes antallet af de decibel, som du udsættes for. Derfor bør du respektere sikkerhedszonen, som rally-vagterne anbefaler, og dermed holde afstand til selve banen.

Som inkarneret rally-fan har du måske alligevel lyst til at sidde på første række og være så tæt på banen, som sikkerheden tillader, og derfor kan du med fordel benytte dig af følgende to tips.

Tip 2: Hav høreværn på

Alpine har udviklet nogle ørepropper og høreværn specielt til WRC, som er i rally-stil. Når du har høreværn på, så reducerer du antallet af de decibel, som du bliver udsat for. Alpine WRC-ørepropper er lavet af Alpine ThermoShape-materiale, som er specielt udviklet af Alpine. Dette materiale tilpasser sig dine ører, hvilket betyder, at ørepropperne passer perfekt og bliver siddende, som de skal.

De særlige akustiske filtre i Alpine WRC ørepropperne reducerer støjen fra WRC-bilerne til et sikkert niveau, som du kan tåle at være i uden problemer i flere timer. Takket være disse AlpinAcousticFilters kan du stadig sagtens høre, når bilerne kommer bragende forbi, og du kan også stadig samtale med de andre blandt publikum. Samtidig med, at du kan nyde den skønne lyd af WRC-bilerne.

Hvis du er til rally-løb sammen med en meget ung fan, så så bør du ikke glemme at beskytte hans eller hendes hørelse med et passende høreværn, som Alpine WRC Muffy. Dette høreværn er særligt udviklet til at beskytte børns ører, og de kan bruges i mange forskellige støjende situationer. Ud over rally, så kan de også bruges i forbindelse med festivaller, parader og koncerter.

Sådan et høreværn er regulerbart, det kan holde i årevis og det kan tilmed passe til en voksen. Desuden kan høreværnet også bruges til, at barnet bedre kan koncentrere sig i forbindelse med læsning – både i skolen og derhjemme.

Hold nogle høre-pauser

Tusindvis af fimrehår i ørets sneglegang gør, at du kan høre. Disse fimrehår sender signaler til din hjerne. Hjernen omdanner signalerne til lyd. Høje lyde belaster fimrehårene. Overbelastning af fimrehårene kan føre til en permanent høreskade.

Når fimrehårene bliver beskadiget, kan de ikke længere sende signaler til hjernen. Det reducerer din hørelse. Men det kan også være sådan, at de sender nogle forkerte signaler – som en ringen eller en konstant støj (tinnitus).

Du kan også risikere at blive overfølsom over for bestemte slags lyde (hyperacusis), høre forvrængede lyde (disortion) eller høre forskelligt på ørerne (diplacusis).
Du bør have høreværn på, men hvis det ikke er muligt, så kan du give dine ører fred ved at finde et roligt sted.

Du har kun et par ører

Desværre opdager du først en høreskade, når det er for sent. Når du bruger høreværn, så kan de forebygge høreskader, og desuden sikrer de, at du ikke så hurtigt får ørepine eller ringen i ørerne efter et rally.

Fortsæt med at nyde at være til rally i mange år, og tag altid høreværn på i forbindelse med rally events.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *