En styrthjelm giver ikke tilstrækkelig beskyttelse imod høreskader

Det anerkendte hollandske motorcykelmagasin, Promotor, udgav for nylig en meget stor undersøgelse af motorcykelhjelme.

System-hjelme fra forskellige mærker blev udsat for en omfattende fald-test og blev også udsat for en støj-måling.

Hvor støjhæmmende er en styrthjelm egentlig? Er det godt nok at køre uden høreværn i de gode hjelme?

Kører du på motorcykel og leder efter de rigtige ørepropper? Så finder du dem ved at klikke her >

Høreskader efter bare få minutter, selv med hjelm på

Ti system-styrthjelme fra forskellige mærker og til forskellige priser blev testet ved denne støjmåling. Hjelmene blev testet ved hastigheder på 50 km i timen, 100 km i timen og 150 km i timen.

Den hjelm, der scorede bedst i testen, lukkede 85 decibel ind ved en hastighed på 50 km i timen. Det svarer til støjniveauet på en velbesøgt legeplads. Ved 100 km i timen lukkede den sammen hjelm 100 decibel ind. Det svarer til mere støj end den, der kommer fra en slagboremaskine (95 dB).

Den system-hjelm, der klarede sig dårligst i forhold til støjdæmpning, lukkede 92 dB ind ved en hastighed på 50 km i timen (det svarer til støjen fra et forbikørende tog), og ved 100 km i timen var det tal oppe på 106 decibel (det er højere end støjen fra en motorsav eller fra et diskotek).

I den nedenstående oversigt kan du se, hvor længe du kan køre uden at risikere en høreskade. Din hørelse kan allerede blive beskadiget ved 80 decibel. Du kan godt klare en støj på 80 decibel i omkring 8 timer om dagen. For hver 3 decibel mere skal tiden halveres.

Ved 83 decibel risikerer du høreskade efter 4 timer. Ved 86 decibel kan du risikere permanent høreskade efter bare 2 timer.

Høreskade på trods af hjelm med dæmpning

For at gøre resultaterne af støjmålingerne, som Promotor har foretaget, endnu mere tydelige, har vi beregnet de gennemsnitlige dæmpningsværdier for de ti system-hjelme.

Ved en hastighed på 50 km i timen lukkede de ti hjelme, som blev testet, i gennemsnit 88 decibel ind. Det betyder, at du kan køre sikkert i omkring 1,5 time. Kører du i længere tid end det, har du en stor risiko for høreskade.

Hvis du kører 100 km i timen, så lukker hjelmene i gennemsnit 103 decibel ind. Efter bare 5 minutter vil du sandsynligvis have pådraget dig en høreskade. Hvis du kører på motorvejen med 150 km i timen, så vil system-hjelmen lukke 110 decibel ind i gennemsnit. Så kan du selv regne ud hvor hurtigt du vil få en høreskade i dén situation.

Eller du kan investere i Alpine høreværn skabt til motorcyklister her!

Skade fra vindstøj

Af disse grunde er en system-hjelm ikke tilstrækkelig beskyttelse imod støj, når du kører på motorcykel. Det gælder for alle hjelme, uanset mærke og pris.

Selv ved lav hastighed kan din hørelse risikere at tage skade på ret kort tid. Den er desværre permanent og uhelbredelig.

Heldigvis skal du ikke kun regne med din hjelm som beskyttelse imod støj. Flere og flere motorcyklister har høreværn på. Motorcykel-ørepropper kan fås i forskellige versioner, og ud over at beskytte dig imod høreskader, er der også andre store fordele ved dem. For dem, der kører almindelige ture, findes der Alpine MotoSafe Tour ørepropper, som har en middelstærk støjdæmpning.

Til fartdjævlene findes der Alpine Motosafe Race ørepropper med en stærkere støjdæmpning. Har du brug for endnu stærkere støjdæmpning af og til, så kan du vælge Alpine MotoSafe Pro. Det betyder, at du har to sæt af ørepropper. Et sæt med mellemstærk dæmpning og et sæt med ekstra stærk dæmpning.

Mere sikker og mere afslappet på vejen med ørepropper

Ud over at motorcykel-ørepropper beskytter dig imod at få en høreskade, så er der også flere andre fordele ved at køre med høreværn.

For det første kan du meget bedre koncentrere dig om trafikken omkring dig, fordi du ikke bliver distraheret af de høje lyde fra vinden. Det koster også mere energi at koncentrerede dig om vejen, når du bliver distraheret af støjen fra vinden. Når du har høreværn på, bliver din kørsel ikke kun mere sikker, den bliver også meget mere afslappet.

Læs mere om de forskellige typer af ørepropper i vores blogindlæg: “Høreværn er et must for enhver motorcyklist”.

Motorcykel ørepropper

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *